Pusat Panggilan Telkomsel : Ninja

Sebagai salah satu anak syarikat yang diuruskan oleh State-Owned Enterprises, pusat panggilan Telkomsel sentiasa disediakan oleh pihak pengurusan. Syarikat ini yang terlibat dalam telekomunikasi menyediakan pusat maklumat perkhidmatan syarikat yang bertujuan untuk bertindak balas terhadap semua aduan dan pertanyaan pengguna.

Di tengah-tengah wabak coronavirus ini, peranan pusat panggilan sebagai pusat maklumat syarikat sangat penting. Banyak pejabat cawangan dari Telkomsel terpaksa ditutup untuk mencegah penyebaran virus korona di Indonesia.

Selain menyediakan perkhidmatan pusat panggilan melalui sambungan telefon interaktif, Telkomsel juga menyediakan e-mel khas untuk mengendalikan aduan yang berkaitan dengan produk perkhidmatan. Di samping itu, terdapat juga akaun media sosial yang diuruskan oleh pegawai pusat panggilan yang menjawab semua aduan dan soalan daripada pengguna. Jadi, kini pengguna boleh menyambung dengan mudah ke pusat panggilan syarikat Telkomsel.

Fungsi dan Peranan Pusat Panggilan Telkomsel dalam Memberi Perkhidmatan Kepada Pengguna

Sebagai sebuah syarikat yang terlibat dalam rangkaian telekomunikasi, Telkomsel pastinya menyediakan pelbagai pakej penjimatan untuk keperluan pengguna. Salah satunya ialah pakej telefon, pakej SMS, dan pakej kuota data internet. Walau bagaimanapun, masih terdapat ramai pengguna yang tidak tahu maksud perkhidmatan Telkomsel.

Jadi tidak tertanya-tanya jika pengguna akan menghubungi perkhidmatan pusat panggilan untuk meminta penjelasan pakej. Tetapi selain itu, terdapat beberapa fungsi dan peranan pusat panggilan yang disediakan oleh Telkomsel. Antaranya adalah seperti berikut:

  1. Menyediakan Maklumat Produk dan Promosi daripada Syarikat

Pertama, fungsi dan peranan pusat panggilan Telkomsel ini  adalah untuk memberitahu mengenai maklumat produk yang diberikan oleh syarikat. Sebagai sebuah syarikat yang terlibat dalam telekomunikasi, Telkomsel sentiasa berinovasi dalam menyediakan pakej yang diperlukan oleh pengguna.

 

Oleh itu, pusat panggilan dipercayai untuk menerangkan semua maklumat produk kepada pelanggan. Di samping itu, peranan pusat panggilan juga diperlukan oleh syarikat, terutamanya untuk kempen promo yang diadakan oleh syarikat.

 

  1. Menyediakan Penyelesaian kepada Masalah yang Dialami oleh Pelanggan

Kedua, perkhidmatan pusat panggilan ini juga berfungsi untuk memberitahu pelanggan mengenai pengendalian masalah yang sedang dialami. Perkhidmatan pusat panggilan juga mempunyai hak untuk menangani masalah atau halangan yang dihadapi oleh pengguna.

Walau bagaimanapun, jika masalah itu dilaporkan mengenai kekangan teknikal atau rangkaian. Oleh itu, pusat panggilan akan mengemukakan laporan ke bahagian yang berkaitan. Anda hanya mendapat nombor tiket laporan dari pusat panggilan Telkomsel.

 

  1. Rakam Semua Aduan Pelanggan Supaya Mereka Boleh Digunakan sebagai Bahan Penilaian

Ketiga, setiap pegawai pusat panggilan dari Telkomsel dikehendaki merekodkan semua aduan, aduan, kritikan, dan cadangan yang dikemukakan oleh pelanggan. Kerana, dari aduan dan input dari pengguna, ini adalah bahan untuk penilaian yang berkaitan dengan produk dari Telkomsel.

 

Jika pelanggan tidak menyukai pakej produk dari Telkomsel, syarikat akan menukar pakej. Dengan cara itu, semua rekod aduan pelanggan dapat menentukan sama ada pakej yang disediakan oleh Telkomsel sesuai dengan kehendak pelanggan atau tidak.

 

Perbandingan Pusat Panggilan Telkomsel Berbanding dengan Pusat Panggilan Syarikat Telekomunikasi Lain

Pusat panggilan yang disediakan oleh Telkomsel agak responsif jika dibandingkan dengan syarikat pesaing lain. Ini disebabkan oleh dua faktor. Pertama, pengguna tidak pernah mengeluh tentang perkhidmatan pakej produk yang diuruskan oleh Telkomsel.

 

Kedua, perkhidmatan pusat panggilan disediakan selama 24 jam dengan pegawai yang cukup berkelayakan. Oleh itu, semua aduan yang dialami oleh pengguna dapat ditangani dengan segera. Tidak tertanya-tanya jika pusat panggilan dari Telkomsel sentiasa menyediakan yang terbaik untuk pengguna.

 

Di samping itu, Telkomsel menyediakan beberapa kaedah menghubungi perkhidmatan pusat panggilan untuk pengguna yang ingin mengadu tentang masalah produk. Adalah diperhatikan bahawa terdapat 3 kaedah yang boleh anda gunakan untuk menghubungi perkhidmatan pusat maklumat yang disediakan oleh Telkomsel.

 

Anda boleh menghubungi pusat panggilan dari Telkomsel melalui sambungan telefon interaktif, menghantar mesej langsung melalui media sosial, atau mengakses aplikasi “My Telkomsel” untuk mengadu tentang aduan yang berkaitan dengan produk dari Telkomsel.

 

Secara amnya, semua perkhidmatan pusat panggilan yang disediakan oleh Telkomsel aktif selama 24 jam penuh. Oleh itu, aduan anda boleh didengar oleh syarikat selagi anda menghubunginya. Dan tiada had masa untuk menghubungi perkhidmatan pusat panggilan Telkomsel ini  .

 

Perbezaan dalam Perkhidmatan Pusat Panggilan yang Disediakan oleh Telkomsel

Sebagai salah satu anak syarikat “plat merah”, Telkomsel pastinya mahu menjadi syarikat telekomunikasi terbaik di Indonesia. Segmen pasaran yang telah mula menembusi milenium pastinya telah dikira dengan teliti. Oleh itu, perkhidmatan pusat panggilan dibahagikan kepada 3 kaedah.

 

Kaedah pertama adalah melalui talian telefon interaktif. Perkhidmatan ini sering digunakan oleh pelanggan yang memerlukan penyelesaian langsung masalah. Kerana, sambungan melalui telefon interaktif ini pantas dalam mengendalikannya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang pengendali mengenakan bayaran untuk menghubungi pusat panggilan melalui talian telefon.

 

Kaedah kedua adalah mengemukakan aduan melalui mesej ringkas media sosial atau mesej langsung. Pusat panggilan Telkomsel melalui media sosial sering dipilih oleh milenium. Kerana, milenium selalu menggunakan media sosial untuk bersosial.

 

Walau bagaimanapun, kaedah ini dianggap lebih perlahan dalam menangani masalah. Kerana, perkhidmatan pusat panggilan memerlukan lebih banyak masa untuk menjawab aduan atau soalan yang anda ajukan.

 

Kaedah ketiga adalah melalui aplikasi My Telkomsel. Dengan menggunakan perkhidmatan My Telkomsel, anda boleh menghantar aduan atau aduan mengenai pakej produk Telkomsel.

 

Kerana, dalam aplikasi terdapat ciri sembang langsung sehingga anda bertindak balas terhadap respons pegawai terhadap aduan yang dikemukakan akan segera dibalas. Di samping itu, anda boleh membeli kuota kredit atau pakej data terus dari aplikasi My Telkomsel. Proses mengemukakan aduan akan dibalas secara langsung oleh pegawai pusat panggilan Telkomsel.

 

Cara Menghubungi Perkhidmatan Pusat Panggilan dari Telkomsel

Menghubungi perkhidmatan pusat panggilan dari Telkomsel tidak sukar. Hanya itu, anda perlu memilih kaedah untuk menghubungi perkhidmatan pusat panggilan. Jika anda menggunakan perkhidmatan melalui talian telefon interaktif, maka anda boleh terus menghubungi nombor 0807-1811-811.

 

Anda boleh menghubungi nombor untuk semua pelanggan Telkomsel. Untuk pengguna Kad HALO, anda boleh menghubungi 133 (bebas tol). Dan pengguna SimPATI dan Kartu AS, anda boleh menghubungi 188 (dikenakan bayaran tol jika diambil oleh pegawai pusat panggilan) atau 155 (bebas tol).

 

Bagi anda yang merancang untuk menghubungi pusat panggilan melalui media sosial, maka anda boleh menggunakan akaun peribadi anda untuk mengemukakan aduan. Sila cari akaun Telkomsel (Twitter) atau Telkomsel (Facebook dan Instagram). Kemudian, hantar mesej melalui ciri mesej langsung ke media sosial pusat panggilan telkomsel . Jangan lupa, sampaikan aduan yang anda alami.

 

Dan kaedah terakhir adalah melalui aplikasi My Telkomsel. Pertama, sila muat turun, pasang, dan daftar akaun terlebih dahulu. Kemudian, terdapat menu “hubungi pusat panggilan atau CS”. Dan kemudian, beritahu saya aduan yang anda ada. Selepas itu, pusat panggilan akan menjawab semua aduan atau soalan yang ditanya.

Sebagai salah satu anak syarikat yang diuruskan oleh Kerajaan, Telkomsel pastinya menyediakan pusat panggilan untuk melayani aduan atau pertanyaan pelanggan. Terdapat 3 kaedah supaya anda boleh menyambung ke perkhidmatan pusat panggilan. Oleh itu, sila pilih satu cara untuk menghubungi pusat panggilan Telkomsel untuk mengemukakan aduan atau soalan mengenai produk.

Selengkapnya